#ladylike

~Every Lady is beautiful in her own way – My way is Ladylike~

Reguli de etică pentru doamne, domnişoare (partea II)

Scrie un comentariu

După ce am aflat în prima postare despre etica pentru doamne, domnişoare, cum să mergem, cum ne aşezăm, cum râdem, cum strângem mâna şi primim complimentele, să trecem la alte reguli.

main Evgeny Litvinov shutterstock_86294656

Cum stăm la masă şi cum mâncăm

Trebuie să ne aşezăm astfel încât doar capul să fie aplecat puţin deasupra marginii mesei, nu şi umerii. Nu trebuie să mişcăm partea de sus a corpului atunci când ducem ceva la gură, ci să aplecăm doar capul. Coatele nu stau pe masă, ci pe lângă corp.

Lingura şi cuţitul se ţin în mâna dreaptă. Furculiţa se ţine în mâna stângă când utilizăm cuţitul în acelaşi timp. Când terminăm de tăiat cu cuţitul bucăţica pe care vroiam s-o mâncăm, trecem furculiţa în mâna dreaptă; dacă putem să mâncăm cu stânga, atunci evident lăsăm furculiţa în mâna stângă.

AudreyHepburn-PinkiesUpxCum bem cafeaua

Farfurioara se ţine în mâna stângă, iar ceaşca de cafea – în dreapta. Degetul mic nu se ridică în sus, nu se suflă în cafea şi nu se sorbeşte.

 

lady-taxi

 

Cum ne aşezăm în taxi şi maşini particulare

În taxi, o doamnă/domnişoară se aşează în spatele şoferului, în diagonală. Nu ştiu cum voi, fetelor, dar eu înainte de a citi despre această regulă de comportament, am înţeles că în taxi nu mă simt confortabil nici lângă şofer, nici în spatele lui, ci anume în diagonală, pe bancheta din spate.

Dacă doamna este însoţită de un domn, acesta greşeşte amarnic dacă se aşează înainte 🙂 El trebuie să se aşeze lângă ea, pe bancheta din spate.

Dacă sunt două doamne şi un domn, atunci acesta din urmă are tot dreptul să se aşeze în faţă, lângă şofer.

Dacă sunt trei doamne, atunci în faţă, lângă şofer, ia loc cea mai tânără dintre ele. Ca să vezi ce regulă! Eu credeam că trebuie de cedat locul din faţă celor mai „bătrâni” 🙂 Voi cum faceţi când ieşiţi cu fetele? 🙂

Spre deosebire de taxi, în maşinile particulare, locul de onoare este lângă şofer. Bărbaţii trebuie să cedeze locul din faţă femeilor. Dacă acestea refuză, atunci bărbaţii se pot aşeza liniştiţi lângă şofer, fără nicio mustrare de conştiinţă 🙂 Dacă sunt cinci persoane în maşină, cel mai în etate este lăsat să stea în faţă.

paying-billCum ne comportăm la restaurant

O adevărată doamnă nu vorbeşte cu chelnerul când este însoţită de un bărbat. Atât doamna, cât şi domnul se uită în meniuri şi când se decid ce bucate şi băuturi vor să comande, domnul este cel care dă comanda.

Dacă la masă iau parte mai multe perechi, atunci comanda se face de către unul dintre bărbaţi, după ce a aflat care sunt preferinţele tuturor. Bărbatul care face comanda nu înseamnă că este şi cel care plăteşte 🙂 Asupra acestui detaliu, se fac înţelegeri dinainte sau se rezolvă ulterior între bărbaţi.

Doamnele sunt cele care au dreptul de a decide când masa ia sfârşit 🙂

Dacă doamna merge singură la restaurant, odată aşezată  la masă, va vorbi doar cu chelnerul şi numai acestuia îi va cere bricheta, dacă este fumătoare. Nu trebuie să aruncaţi priviri insistente prin sală, să vă retuşaţi machiajul sau să vă pieptănaţi. Dacă sunteţi singură sau însoţită de o prietenă, ar fi bine să evitaţi să comandaţi băuturi tari, chiar şi vinul. Chiar şi vinul? Mmmm, ok 🙂

princess_diana_3Ce înseamnă să fii o adevărată doamnă 

Aceste reguli de etică pentru doamne, domnişoare au fost inspirate din cartea Codul Bunelor Maniere Astăzi, scrisă de Aurelia Marinescu, Ed. Humanitas, Bucureşti. Voi parafraza autoarea acestei cărţi şi voi spune că a fi o adevărată doamnă înseamnă să fii agreată într-o societate de oameni bine crescuţi. Au succes în special femeile independente din punct de vedere material, cu o profesie, dar şi cele care sunt bune amice la serviciu, în vacanţe şi la nevoie. Sunt adevărate doamne femeile puternice, dar care nu şi-au pierdut feminitatea şi delicateţea.

O doamnă nu este o persoană care poartă verighetă, ci cea care se poartă ca o doamnă. O fată de 16 ani se poate purta ca o doamnă şi asta, fără să renunţe la candoare şi nevinovăţie. „Doamnă te naşti, dar şi… devii”, spune autoarea cărţii.

În cea de-a treia parte vom vorbi despre Reguli de etică pentru doamne, domnişoare de la prima întâlnire până la nunta de diamant 🙂 Pe curând 😉


  logo_909780_web (1)

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s