#ladylike

~Every Lady is beautiful in her own way – My way is Ladylike~

Necesarul zilnic de calorii… psihologice

Scrie un comentariu

caress dogPentru că este weekend, discuțiile despre dietă le lăsăm într-o parte, vorbim însă despre apetitul nostru psihologic 🙂 Ce facem zi de zi ne consumă sau ne alimentează cu o anumită energie și ne simțim așa cum ne dictează propriile fapte și acțiuni, precum și sentimentele pozitive sau  negative pe care ni le stârnesc alte persoane prin comportamentul lor față de noi. Propria realizare și impunerea propriei personalități sunt necesități firești ale omului și, la fel cum hrana îți menține forma fizică, la fel și caloriile psihologice îți mențin psihicul în formă.

Conceptul de calorii psihologice (sau stroke-uri) a fost creat de Eric Berne, care a încercat să amintească faptul că fiecare love isom trebuie să fie recunoscut ca personalitate și că orice om simte nevoia de a primi atenție și suferă atunci când nu este apreciat sau este ignorat. Uneori, oamenii dacă nu sunt lăudați sau apreciați, se mulțumesc și cu anumite asocieri negative și acceptă orice numai să nu treacă neobservați.

Astfel, deși au origine diferită și au la bază sentimente diferite, caloriile psihologice sunt necesare oricărei persoane sănătoase din punct de vedere psihologic. O lege importantă a teoriei lui Berne e că ce stroke-uiești, aceea și primești 🙂 Altfel spus, dacă zâmbești cuiva, dai cuiva binețe sau spui o vorbă bună, vei primi stroke-uri la fel de pozitive. Insulta, jignirea, lezarea eu-lui altei persoane generează și ele calorii psihologice, dar… energia lor e toxică, e ca și energia generată pentru corp de un hamburger sau cola 🙂 .

Așa cum există o listă de alimente și caloriile pe care acestea le furnizează  organismului nostru, există și o listă de acțiuni ale omului cu respectivele calorii psihologice pe care le transmite psihicului nostru.

hugsingifsMersul prin mulțime – 2 calorii/ O privire scurtă – 3 calorii/ Un scurt contact – 4 calorii/ Darea sau primirea unei informații – 5 calorii/ Salutul – 7 calorii/ O strângere de mână – 10 calorii/ O privire aspră – 11 calorii/ O privire blândă – 12 calorii/ O observație – 13 calorii/ O ceartă scurtă – 15 calorii/ Un surâs – 17 calorii/ Un compliment – 20 calorii/ O palmă – 21 calorii psihologice/ Darea sau primirea unei lovituri – 23 calorii/ O îmbrățișare – 25 calorii/ Un sărut – 30 calorii/ O mângâiere – 33 calorii/ O conversație lungă – 35 calorii/ O dispută importantă – 40 calorii/ Intimitatea – 50 calorii.

parents-kissing-babyDin scurta listă de mai sus, constatăm că o mângâierea generează mai multe calorii psihologice decât darea unei lovituri, o conversație lungă este mai benefică psihicului decât o ceartă scurtă, un surâs te încarcă mult mai mult decât o simplă privire scurtă. Totodată, constatăm că o dispută  importantă ne-ar alimenta  psihicul mai mult decât o observație, o palmă sau o privire aspră e o hrană mai consistentă decât o strângere de mână.

KindnessPână la urmă, ce contează numărul caloriilor date de acțiunile noastre dacă esența acestor acțiuni este una de natură negativă. Mai bine să mănânci un kg de mere decât o pungă de chipsuri, or… mai bine e să dai o privire blândă, o îmbrățișare, un sărut decât să te cerți, să pălmuiești și să arunci cu privirele aspre.

Așa că, dragelor, alimentați-vă trupul cu sănătate și psihicul – cu fericire. Să te comporți frumos cu cei din jurul tău, chiar și pe cei care nu sunt corecți față de tine, este de fapt o manifestare de respect față de propriul tău eu. E greu uneori să-ți stăpânești valorile, principiile și viziunile tale, dar trebuie să accepți că toți oamenii sunt diferiți, prin prisma educației de acasă, mediului în care au crescut și drumului pe care îl au în viață.

Psihicul nu știe de standardele 90-60-90, psihicul știe de echilibru, armonie și fericire.

logo

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s