#ladylike

~Every Lady is beautiful in her own way – My way is Ladylike~

Reguli de etică pentru doamne, domnişoare (partea III)

Scrie un comentariu

Dacă primele două părți din Regulile de etică pentru doamne și domnișoare au fost ceva mai simplu de expus (partea Ipartea II),  dar și de implementat de către noi, femeile, faza cu relațiile noastre personale și oamenii cărora le purtăm simpatii sunt mai dificil de tras pe drumul unor reguli rigide de urmat. Circumstanțele vieții pot fi diferite; oamenii ne pot răni în fel și chip, noi la rândul nostru putem respinge și răni pe alții; când devenim apropiați față de o persoană nu doar că uităm, dar și susținem ideea de a uita de etică, invocând naturalețea. Și totuși, etică nu înseamnă falsitate, ci doar o abținere de la acțiuni lipsite de eleganță, feminitate și respect față de omul iubit.

Cum facem cunoștință?
1-couple-on-date-mainFlirtul nu este un contrar regulilor de etică, totuși acesta este specific unei anumite vârste. O adevărată doamnă nu face ochi dulci, nu chicotește și nici nu face glume piperate ca o adolescentă. „Femeile care se consideră fatale și irezistibile nu sunt agreate într-o societate de oameni bine crescuți”, spune autoarea cărții Codul Bunelor Maniere Astăzi, Aurelia Marinescu.

Să fii o femeie cu inițiativă nu este totuși un act lipsit de etică. Prieteniile și relațiile frumoase dintre un bărbat și o femeie pot începe și la inițiativa ta. Dacă intuiești însă că simpatia nu-ți este împărtășită, nu insista.

Dacă te curtează bărbatul, atunci răspunde provocărilor lui într-un mod firesc – cum îți spune intuiția și inima. Odată ce ați făcut cunoștință, ține cont de câteva reguli de aur:

– fii răbdătoare; – nu insista cu telefoane; nu vă certați, iar dacă nu se poate altfel, asigurați-vă că nu vă vede și nu vă aude nimeni; – mergi pe ideea că dragostea nu este totuși oarbă, încearcă să înțelegi cât de potriviți sunteți unul pentru altul; – nu încredința nimănui detalii intime din relația voastră, mai ales cele neplăcute. Cum se zice, voi vă certați, vă împăcați și ați uitat, iar lumea nu uită și încă vă aduce aminte 🙂

Cine plătește ieșirile în oraș?
daEvident că bărbatul, vom răspunde noi, femeile 🙂 Dar evident că femeile nu trebuie să exagereze și să vină cu pretenții costisitoare. Dacă urmează să vă vedeți des, aproape zilnic, ar putea să discutați deschis problema cheltuielilor. Totuși dacă împărțiți cheltuielile, bărbatul e cel care plătește efectiv și e necesar să-i dai banii înainte de a intra în local. Dacă vorbim despre o întâlnire de afaceri, doamna care a invitat bărbatul la această întâlnire este și cea care trebuie să plătească nota.

Căsătoria
Wedding-CoupleOdată căsătoriți, cei mai mulți tineri renunță la multe obiceiuri de comportament lipsite de etică – sărutul în public, mersul prin parc înlănțuiți, poreclele și diminutivele cu care se alintă și de care se amuză. Căsătoria aduce mai multă responsabilitate, maturitate, iar sarcina femeii în acest context este de a menține echilibrul și armonia în cuplu. Deși căsătoria trebuie să fie lipsită de minciuni și ascunzișuri, nu înseamnă că trebuie să dezvălui soțului tău secretele tale de înfrumusețare și alte detalii din inimitatea femeilor.

Atunci când se iscă o neînțelegere sau o dispută, nicidecum nu se merge pe formula „Eu plec la mama!”. Căsătoria este o schimbare la care trebuie să te adaptezi – faci curat și mâncare singură, ai în preajma ta aproape 24 din 24 ore omul pe care l-ai ales să-ți fie soț, nu beneficiezi deja de confortul căminului părinților, dar căsătoria nu este o opțiune pe care ai încercat-o și tu să vezi cum e și la prima greutate, pleci la mama. Evident, dacă apare violență și alt comportament de netolerat, este necesar să ceri ajutorul părinților.

Arta de a fi mamă
working-mother-with-babyCa să educi un copil, trebuie să fii și tu o mamă educată. Asta nu înseamnă doar să știi să te saluți și să mănânci frumos și nici nu înseamnă să ai studii superioare. Ar trebui să eviți întârzierile, să nu spui minciuni copilului tău și nici să nu-l impui să le spună pentru tine, să nu-l dezamăgești, pe scurt, să nu faci lucruri care i-ar altoi o proastă educație.

De asemenea, nu trebuie să-ți ferești copii tăi de efort, invocând milă, pentru că asta nu-i educă nici într-un fel. Nu trebuie să ceri socoteală profesorilor că le-au dat note mici, nu le amâna școala, ora de dans sau de pian pentru că afară plouă sau ninge. Dacă nu vrea copilul tău să citească, atunci citește-i tu cartea și oprește-te la cel mai interesant moment. Învață să-i înțelegi reacțiile coborându-te la nivelul vârstei lui, și nu o face pe autoritara rănindu-i sufletul său sensibil.

cookbook-featured-photo-520x346Trebuie să-l învățăm să zică mulțumesc, te rog, cu plăcere, iar înainte de toate astea, să renunțăm la diminutive în comunicare cu copilul și să nu mai repetăm cuvintele incorect rostite de copilul nostru pe motiv că ar suna dulce și drăguț. Deși este mic, un copil educat corect este cel care învață să vorbească ca maturii, iar părinții trebuie să-i corecteze de fiecare dată când copiii pronunță stâlcit cuvintele.

Un aspect important de altoit în copii sunt valorile. Trebuie să-i explicăm și să-i convingem că în viață există lucruri mai prețioase decât banii. Copilul trebuie să vadă că în familia lui banii sunt gestionați corect față de el. Nu-i vei refuza o carte sau o jucărie, în timp ce tu mergi săptămânal la coafor sau la manichiură.

În partea ce ține de mers cu copiii prin ospeție, se recomandă să faci acest lucru doar dacă este vorba despre o petrecere pentru copii sau o ospeție pe la rude și prieteni apropiați. Asta, pentru că mulți copii abia de învață cum să se comporte la masă și cu siguranță vor încălca multe reguli de etică, care ne vor face să ne simțim prost față de gazdă.

Arta de a fi iubita lui până la adânci bătrâneți
7967795848_be039e405aO bătrânețe fericită în comun nu vine pur și simplu, ea este rezultatul unor ani în șir de respect, dragoste și bunăvoință. O căsătorie reușită este cea în care partenerii se recuceresc în fiecare zi.

Nu știu cum este cu iubirea până la adânci bătrâneți, dar știu cu siguranță că doi oameni care construiesc ceva solid la început, nu fac pe parcursul vieții decât să împodobească acest solid, iar ulterior, să-și admire creația și rodul vieții.

Atunci când partenerii sunt una, conflictul este asemeni unui conflict interior de care este încercat fiecare om când nu se poate hotărî ce să facă și cum să facă mai bine, dar totuși se împacă acolo, în sinea lui, și merge pe o cale. Oamenii care urmează calea iubirii mereu vor lua deciziile cele mai inspirate, pentru că au fost luate împreună 🙂

logo

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s