#ladylike

~Every Lady is beautiful in her own way – My way is Ladylike~

Vera Nastasiu – femeia-zeiță

Scrie un comentariu

În viziunea mea, conceptul de zeiță se traduce astfel –  femeie înaltă, cu gâtul lung, cu o frumusețe cuminte, o inteligență ascuțită și cu multă putere în ceea ce spune. Așa o percep eu pe Vera Nastasiu, femeia căreia îi place să fie firească, nu-i place să facă ceva întâmplător în viață și care consideră că haina definește omul, îi conturează perfect valorile, personalitatea, educația și eticheta. 

vera nastasiu 6Ești o femeie care emană multă inteligență, încredere în sine, exigență, coerență, dar și multă feminitate. Cum reușești să combini energia caldă cu cea rece?

Îți mulțumesc în primul rând pentru aprecieri deosebite, sunt flatată chiar. De fapt nu depun atât de mult efort pe cât pare, pentru că așa sunt eu, așa am crescut, astfel am fost educată, așa mă comport firesc și cred că este un lucru de care toată lumea trebuie să țină cont. Probabil căldura din mine este anume femeia, faptul că sunt și eu mamă, că nu sunt un om indiferent, că îmi place ceea ce fac și că vin zilnic la muncă fără nici o urmă de plictiseală, aș obosi sau nu mi-ar plăcea. Răceala este și exigența cu care îmi place să fac orice lucru, perfecțiunea la care tind să ajung și calitatea pe care vreau să o inspir oamenilor care mi-au acordat încrederea pentru o schimbare în viața lor. Repet, eu așa sunt – foarte firească.

vera nastasiu 5Presupun că ești o femeie perfecționistă, pregătită să facă să curgă acolo unde picură, să rezolve ce este încurcat și să scoată dintr-o banală dare din limbă adevărata melodie a sunetelor. Povestește-ne te rog despre proiectul dicție.md și cum te-a ajutat felul tău de a fi ca femeie în acest proiect?

Adevărul este că Dicție.md, pot spune, e cel de-al doilea copil al meu. Ideea, conceptul, dezvoltarea, ajustarea, perfecționarea, creșterea și înflorirea lui au fost chiar mai anevoioase decât rolul de mamă pe care-l îndeplinesc zilnic cu dragoste pentru fiica mea. Eu mi-am propus să ajut lumea în cel mai real mod, dar și în cel mai profesionist mod. Dicție.md este ceea ce lipsea Moldovei, ceea ce mă împlinește pe mine și ceea ce simt că îi ajută pe cursanții mei. Sunt o fire căreia nu-i place să facă ceva întâmplător în această viață, da, repet poate, sunt o perfecționistă, iată de ce eu pot fi foarte dură cu elevii mei, eu voi insista acolo unde simt că este cazul și pot repeta la infinit o frază, dacă asta îl ajută pe cursant măcar câtuși de puțin să evolueze. Școala de dicție nu este o copie trasă la xerox, pentru că felul în care se muncește, tehnicile, dăruirea de sine pe care o investesc sunt lucruri mai mult decât unice și originale, iar cine a trecut pe la Dictie.md va simți acest lucru pe propria piele. Așa sunt și în viața mea personală. Un om care are „lângă” oameni inspirați, dornici de progres.


vera nastasiuUn discurs public este important ca și conținut, formă de redare, dar și ca atitudine. Care sunt greșelile pe care le constați cel mai des la femeile ce apar în fața publicului?

Atitudinea pornește de la haina pe care o îmbraci, iar aici să nu credeți că mă refer neapărat la un brand anume, la o culoare de sacou sau la o anume fustă. Haina de învingătoare, de cuceritoare este cel mai important accesoriu al unei femei! Siguranța de sine ne lipsește de cele mai multe ori, și nu din lipsă de pregătire sau cunoștințe, ci dintr-o mentalitate cu care am fost noi crescute, sau niște stereotipuri de care, fără să vrem, ținem cont. Apoi, un alt lucru foarte important este bagajul nostru de cuvinte, vocabularul, pe care noi la Dicție punem un mare accent. Pe lângă lecturile multe și diverse pe care le recomandăm,sursele audio care trebuie ascultate, cursurile noastre de dicție și de public speaking includ  tehnici clare de organizare a unui discurs și un set de neologisme cu care o să vă îmbogățiți vocabularul. Al treilea lucru important pentru un discurs public al unor femei din Moldova este și tonalitatea, dar și gesturile sau mimica. Nu trebuie să credem că sunt lucruri minore, care, aparent, nu au mare importanță. Ele ne trădează starea de spirit, siguranța din voce, capacitățile de comunicare cu publicul, dar și emoțiile pe care le avem. Dirijarea și camuflarea lor este un lucru foarte apreciat.


vera nastasiu gloria

O istorie de succes pentru tine, ca femeie, dar și ca profesionistă, a fost chiar drăgălașa ta fetiță. […] cum e să fii mamă?

E greu să găsești cuvinte potrivite pentru starea aia a noastră, a fetelor, când rămânem împreună. Râdem foarte mult, mâncăm multe clătite…și ne facem de cap. De fapt, Gloria este un capitol aparte, cel mai frumos din viața mea, cel mai deosebit și care mă face să fiu cea mai mândră și fericită mamă din lume. Nu voi povesti acum că totul a fost roz, ca mamă nu am fost privată de niciun detaliu mai deosebit sau chiar năstrușnic chiar din prima zi când am aflat că o am în burtică, dar dragostea și munca investită în „creatura asta mică”, zvârlugă adevărată, mă face acum cea mai importantă mama din UNIVERS. Am uitat de toate greutățile, iar unele lucruri legate de ea pot să recunosc că mă dezarmează complet: are un fler aparte, pe care habar n-am de unde l-a luat, este foarte bună la negocieri și toate trebuie să se termine, măcar puțin, în favoarea dorințelor ei, ca să nu mai zic de multele talente pe care zilnic le dezvăluie. Ce mai, este picătura mea de aur, sau ce materiale mai scumpe sunt pe lumea asta?!


vera nastasiu ochiul publicCum ai caracteriza relația ta cu jurnalismul? Dar cu politica?

Jurnalismul este stihia mea.

Politica am luat-o la braț de bună-voie, dar nesilită de nimeni. Mi-am dat seama că este domeniul fără de care nu aș putea să fiu un jurnalist deplin, mai cu seamă un prezentator care să poate întreține o discuție inteligentă cu un politician. Deci, am mers într-un pas cu actualitatea, iar dacă aceasta a însemnat și politică, atunci despre ea am relatat. Nu mă văd, însă, implicată în politică în mod direct, ar fi probabil nițel incompatibil cu mine, deși nu știu ce idei sau perspective vor fi peste 10 ani, spre exemplu. De un lucru sunt sigură, afară de faptul că-mi fac meseria în calitate de jurnalist și am de-a face cu mulți politicieni, un număr mare dintre aceștia au pășit pragul Școlii de Dicție și au înregistrat succese remarcabile – lucru care poate doar să mă bucure.


vera nastasiu 3Ai un stil care te definește – sacou, cămașă și fusta creion. Care este mesajul care îl transmiți de obicei prin stilul tău vestimentar?

Eu mă simt mai bine când mi se spune că sunt un om frumos, decât o femeie frumoasă. Îmi și convine. Economisesc și timp, și bani, pentru că astfel, trebuie să mă gătesc mai puțin, am spus asta și în alte interviuri. Este, iarăși, ceea ce mă reprezintă și ca personalitate. Eu nu am blugi în garderobă. Haina poate nu-l face pe om, dar cu siguranță îl definește, îi conturează perfect valorile, personalitatea, educația și eticheta. Prefer să fiu și la nivel vestimentar sobră, așa cum sunt în sala de curs, perseverentă și insistentă, lucru remarcat în vestimentație prin culori mai îndrăznețe și printuri care mă definesc, cred eu.


vera nastasiu 2Care este vestimentația potrivită pentru o femeie care vrea să atragă atenția asupra lucrurilor pe care le vorbește?

Cred că velurul din voce, dantela din pronunție, cotonul din vocabular și lâna din tonalitate sunt cele mai calitative și apreciate calități vestimentare ale unui discurs. Dacă e să fiu mai concretă, atunci recunosc că eu le spun doamnelor la lecțiile de public speaking să țină cont de foarte multe detalii atunci când aleg cu ce să se îmbrace: public, mesaj, poziție socială, dorință și aspirațiile spre care tinde, contextul social și cultural, temporal și de gen în care apare, și multe altele. Credeți că pur întâmplător cancelarul german Angela Merkel poartă sacouri colorate la multiple evenimente publice și întâlniri oficiale?


Recomandă cititoarelor LadyLike o frământare de limbă

O LadyLike care nu are Like pentru Like-urile sale, lipsește lumea de un Like larg al mai multor Lady ce vor să fie Like-uite.

vera nastasiu 4Semnificația cuvintelor pentru Vera Nastasiu:

Limbă – primul și cel mai important element pentru un discurs cu elocință

Coc – stil și rafinament

Gesturi – control și dirijare emoțională

Mamă de fată – fericirea de a te revedea pe tine prin prisma anilor

Rochia din piele – sexy și stilat

LadyLike – frumusețe și demnitate

Mulțumesc, dragă Vera pentru acest interviu. De asemenea, țin să-ți mulțumesc că muncești cu dăruire pentru ca dicția să se simtă în Moldova la ea acasă. Doresc urechilor tale cât mai multe consoane duioase și vocale cântate, ochilor tăi – cât mai mulți oameni fericiți, inima de mamă să-ți crească de mândrie, iar sufletul de femeie să-și împlinească cele mai tainice dorințe.

logo

LadyLike Logo

Facebook Ladylike

_MG_0440

Instagram Daniela

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s