#ladylike

~Every Lady is beautiful in her own way – My way is Ladylike~

Flori de salcâm – beneficii pentru frumusețea și sănătatea ta

Scrie un comentariu

flori-de-salcam-pentru-sanatate

Florile de salcâm sunt un adevărat deliciu al Chișinăului spre finele primăverii, fiind un joc de miresme dulci și puritate florală și un adevărat dar al naturii pentru frumusețea și sănătatea femeilor și nu numai. Sub formă de ceai, puse în aluat și în mâncare, incluse în tratamente naturiste pentru păr și față, florile de salcâm sunt un alint de primăvară cu numeroase beneficii pentru trup și suflet.

Remedii pentru sănătate

Infuzia cu flori de salcâm are acţiune sedativă şi antispastică, fiind utilizate în tratamentul durerilor abdominale, a gastritei, şi în ulcerul duodenal. Pentru tratarea gastritei sau ulcerului, se recomandă administrarea a câte o linguriţă cu pulbere din flori de salcâm, de 2–3 ori pe zi, înainte de masă, pe o perioadă de minimum o lună.

Florile de salcâm au efect sedativ la nivelul sistemului nervos, reducând nivelul stresului, a anxietăţii, a oboselii și tulburărilor de memorie. Produsele din flori de salcâm se recomandă persoanelor care suferă de depresie, care au accese de mânie, se irită ușor sau celor care sunt epuizate fizic și intelectual, sunt stresate, au dureri de cap și migrene pe fond de stres, tulburări de apetit sau lipsa poftei de mâncare.

ceai

Substanţele active din florile de salcâm calmează crizele puternice de tuse. Se recomandă consumul infuziei cu flori de salcâm de 2-3 ori pe zi. De asemenea, infuzia este indicată şi pentru înlăturarea stărilor de greaţă care însoţesc de regulă migrenele, pentru a combate stresul şi anxietatea.

De asemenea, tinctura din flori de salcâm poate ameliora durerile dentare, prin tamponarea gingiei cu o bucată de vată înmuiată în soluția formată din trei picături de tinctură diluate în două linguri de apă.

Remedii pentru frumusețe Apa din flori de salcâm este ideală pentru ten, mai ales pentru cel cu predispunere spre uscare. Apa din flori de salcâm se face din două linguri de flori uscate care se pune într-o jumătate de ceașcă de apă peste noapte, plus două linguri de flori uscate peste care se pune apă clocotită și se acoperă pentru 20 de minute. Aceste două lichide se amestecă și se păstrează la frigider pentru maxim 4 zile. Apa din flori de salcâm poate fi folosită pe post de loțiune pentru ten, gât și decolteu, după demachiere.

Apa din flori de salcâm se poate folosi pentru ten și sub formă de comprese calde, care se aplică timp de 15 minute. Astfel, tenul va căpăta strălucire, pielea va fi netedă și catifelată. Apa din flori de salcâm acționează și asupra cuperozei, acea tendință de înroșire a pielei în mod special în zona pomeților și nasului.

Poți de asemenea să folosești florile de salcâm pentru măști de față. Ai nevoie doar de 4 linguri de miere, 4 linguri de flori de salcâm proas­pete sau 3 lin­guri din cele uscate și mărunțite. Se ame­tecă bine și se lasă la ma­cerat 3-4 zile, după care se aplică pe față și pe gât pentru 30 minute și se clătește cu apă rece. Masca dă elas­ti­citate, estompeaza ridurile și înviorează tenul obosit și palid. flori-de-salcam-1 O altă mască este cea din flori de salcâm, lapte și tărâțe. Fierbe 4 linguri de flori de salcâm la foc mic în jumătate de ceașcă de lapte, timp de 3 minute.  Oprește focul, acoperă vasul și lasă-l pentru 15 minute. Apoi, filtrează laptele și amestecă-l cu tărâțele, până obții o pastă. Aplică masca pe față și gât timp de jumătate de oră. Clătește cu apă călduță.

Din flori de salcâm poți obține și un ulei, care vindecă rănile și arsurile, are acțiune hrănitoare, antiimflatoare și cicatrizantă. Ai nevoie de flori de salcâm proaspete sau us­cate, pe care le pui într-o sticlă și peste care torni ulei (de floarea-soarelui, de su­san sau de măsline, pre­sat la rece) până le acoperă. Închide sticla și las-o la macerat timp de 2 săptămâni, într-un loc luminos. După, filtrează uleiul și pune-l într-o sticlă în­chisă la culoare și păstreaz-o în frigider.

Cum mâncăm floarea de salcâm

Florile de salcâm sunt comestibile şi se pot consuma în salate de fructe și deserturi, datorită gustului lor ușor dulceag. Un exemplu de salată este cea preparată din două mere, trei linguri de flori de salcâm, două linguriţe de miere de salcâm şi 5-6 linguri de apă plată. Se rad merele, se pune mierea și florile de salcâm şi se amestecă toată compoziţia. Apa plată se adaugă la final, puţin încălzită, şi se amestecă totul cu o lingură de lemn sau de sticlă, pentru a evita oxidarea compoziţiei. În scop de sănătate, o astfel de salată trebuie să fie consumată în fiecare zi, timp de o lună.

Cu flori de salcâm se pot prepara și chiftele. Pentru trei chifteluțe, ai nevoie de 13 flori de salcâm, peste care se pune 6 ligurițe de ulei, 5 linguri de făină de grâu, 1 lingură de zahăr, sare după gust și o jumătate de pliculeț de praf de copt. Se amestecă până compoziția devine bună pentru făcut chiftele. Acestea se introduc în tigaia cu ulei încins la foc mic și se lasă acolo până se rumenesc.

O altă rețetă de care am rămas profund surprinsă arată ca în imaginea de mai jos și am găsit că se numește flori de salcâm în aluat, dar eu le-aș spune că sunt flori de salcâm pane 😀 0162 Deci se prepară așa. Vreo 30 flori de salcâm cu tot cu codiță se spală sub jet de apă rece bine-bine. Se scutură florile de apă și se lasă să se zvânte. Între timp, pregătiți aluatul, care seamănă de altfel cu unul de clătite – spargeți două ouă într-un vas, adăugați 5 linguri de zahăr și un pic de sare, bateți până se omogenizează, apoi puneți coajă rasă de lămâie, 250 ml lapte gras, 2 linguri de ulei și, în ploaie, încorporați atent făina (aproximativ 250 grame). Amestecați până obțineți un aluat subțire. Încingeți uleiul, treceți florile prin aluat și rumeniți florile de salcâm pe ambele părți. Scoateți florile și lăsați-le pe o hârtie absorbantă. Florile de salcâm în aluat se servesc cu miere și o cană de lapte. Mie îmi pare o rețetă inedită. Dacă o încercați, faceți poze și pune-ți un comentariu la această postare – sunt curioasă ce va ieși 🙂

Vă doresc un sfârșit de primăvară numai flori și zâmbet și să radiați mereu lumină și iz dulce de primăvară!

logo

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s