#ladylike

~Every Lady is beautiful in her own way – My way is Ladylike~

Blogul Ladylike lansează campania Meatless Friday în Moldova

5 comentarii

pozc483-1Blogul Ladylike se alătură campaniei globale Meatless Monday prin promovarea acesteia, în premieră, în Republica Moldova. Scopul campaniei este de a determina populația din Republica Moldova să reducă consumul de carne prin renunțarea la acesta pentru cel puțin o zi în săptămână. Pentru că suntem un popor creștin ortodox, la care miercuri și vineri se consideră zile de post, am deviat un pic de la campania globală și am ales ziua de vineri și nu cea de luni drept zi de renunțare la carne – cum s-a făcut și în România, de altfel. Astfel, campania națională se va numi Meatless Friday by Ladylike

Este o campanie socială, cu un mesaj de educare alimentară, nefinanțat, dar care sper să fie susținut și apreciat de cât mai mulți dintre voi.  Acum să vedem 5 motive de ce să reduci consumul de carne.

În primul rând, aș vrea să menționeaz că necesarul zilnic de proteine animale este de 0,5 grame per kilogram. Astfel, dacă ai 60 kg, atunci ai nevoie doar de o bucățică de carne de doar 30 de grame 🙂 Din câte constat eu, mulți depășesc această cantitate, de aceea o zi în săptămână fără carne este mai mult decât binevenită pentru organismul tău și o bună stare de spirit.

1. Suntem creați să fim mai mult ierbivori decât carnivori

Acest lucru a fost demonstrat de Dr. G. S. Huntingen de la Universitatea Columbia, care a constatat că intestinele carnivorelor sunt mai scurte decât cele ale ierbivorelor. La oameni, asemeni tuturor animalelor ce se hrănesc cu plante, intestinul subțire și cel gros sunt lungi, având o lungime de circa opt metri și jumătate. Pentru că intestinele noastre sunt mai lungi decât cele ale carnivorelor, carnea pe care o mâncam stă în intestinele noastre un timp mult mai lung, perioadă în care aceasta crează toxine și generează probleme de sănătate.

meat-eaters-versus-vegetarians

2. Excesul de carne te îmbolnăvește!

Excesul de carne generează substanțe chimice care, în contact prelungit cu mucoasa intestinului, acționeaza ca un agent cancerigen. Astfel, consumul frecvent de carne este asociat cu apariţia mai multor forme de cancer, printre care cancerul de colon, de rect, hepatic şi ovarian.

Nitriţii din unele tipuri de carne şi mezeluri pot provoca alergii sau intoleranţe alimentare. Hormonii prezenţi în carne pot genera tulburări endocrine, insuficiență cardiacă, acnee şi celulită, dar şi dereglarea greutăţii și constipație.

Infecția cu Salmonella, care este una dintre cele mai raspandite forme de infecție alimentară se trasmite cel mai adesea prin intermediul cărnii de pui. Infecțiile digestive cu bacteria E.coli pot de asemenea să provină din carne.

3. Găsești importante surse de proteine în alte alimente decât carnea

vegprotein

3. Fii prietenos cu animalele!

Pitagora spunea: „Cei ce omoară animalele pentru a le mânca mai apoi carnea, ar putea să omoare semenii lui, fără a sta mult pe gânduri”. Iar un alt vegetarian celebru – Leonardo da Vinci – scria că „Noi trăim pe viața altora. Corpurile noastre sunt niște cimitire umblaătoare!”. Totodată, da Vinci consideră că „va veni timpul când omul va privi la un ucigaș al animalelor la fel cum el privește acum un ucigaș de om”.

lisa_the_vegetarian

4. Ai grijă de mediu

Pe aceeași suprafață de teren se pot produce 50 kg de carne de vită sau 6 mii de kg de morcovi. O cantitate imensă de apă se consumă în industria cărnii, dar și de cereale și vegetale – pentru creșterea animalelor pentru carne, în timp ce milioane de oameni mor de sete și de foame.

5. Pentru o stare de bine și de fericire 🙂 

Potrivit nutriționiștilor, alimentele pe care le consumi îți influențează în mod direct felul în care gândești, muncești, dormi, inclusiv felul în care faci dragoste 🙂 Altfel spus, ești ceea ce mănânci.

Nu îmi doresc să vă determin să fiți vegetarieni sau să faceți acest lucru peste noapte – pentru o astfel de decizie, trebuie să aveți o motivație foarte puternică și trebuie să fie un pas bine gândit 🙂 Vă îndemn doar să renunțați cel puțin o zi pe săptămână la consumul de carne pentru a diminua efectele nocive ale acestuia asupra organismului tău, altor viețuitoare și mediului în care trăim!

Fiți frumoși și sănătoși!

8e48fb746bd58126fdbd2cf987a292c5

Te încurajez să postezi rețete interesante, ideale de savurat într-o zi de vineri fără carne pe pagina de facebook Meatless Friday by Ladylike. Împreună cu partenerii campaniei te vom premia de fiecare dată când vei reuși să ne impresionezi!

logo

Anunțuri

5 gânduri despre „Blogul Ladylike lansează campania Meatless Friday în Moldova

  1. Pingback: Ladylike te invită în salonul Lo Chef la primul Vegetarian Masterclass | Ladylike

  2. Pingback: Un nou masterclass marca Meatless Friday by Ladylike | #ladylike

  3. Pingback: Antos, Casa Rinaldi și Gusto Pretzel – cei 3 parteneri care au susținut toate cele 3 masterclass-uri marca Meatless Friday | #ladylike

  4. Pingback: Cerneala de sepie -beneficii pentru sănătate și rețetă de încercat pentru Meatless Friday | #ladylike

  5. Pingback: Meatless Friday by Ladylike - o campanie ce ia amploare și inspiră să-ți reinventezi obiceiurile alimentare - ea.md

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s