#ladylike

~Every Lady is beautiful in her own way – My way is Ladylike~

Moștenești nu doar frumusețea mamei, dar și problemele ei de sănătate

Ai moștenit ochii expresivi ai mamei, părul ei mătăsos, textura pielii, dar să știi că și problemele de sănătate ale mamei tale ai putea să le moștenești. Așa că fii atent la problemele ei, ai grijă de ea și ai grijă și de tine încă din tinerețe, pentru a evita sau cel puțin pentru a întârzia apariția acestor boli.

E una am mamă diabetică și cu paradantoză. Deși testele de sânge îmi arată că nivelul zahărului e ok și dantura îmi este bună acum, mă autoconsider în zonă de risc. Deci am luat-o chiar în serios și am grijă cu zahărul rafinat, iar la stomatolog merg cât pot de des. Vezi ce alte boli se moștenesc cel mai des de la mame și în general de la părinți.

Artitra reumatoidă este o boală ce afectează articulaţiile şi apare la femeile de vârstă 40-60 ani. Este o boală cu predispunere genetică și riscul apariției artritei reumatoide este cu 55% mai sporit în cazul celor fumători.

Cancerele de ovare, de sân şi de colon  riscul de a dezvolta aceste tipuri de cancer nu ține neapărat de predispunere genetică, dar e mai sporit dacă printre rudele apropiate aveți două sau mai multe cazuri de suferinzi de cancer. De aceea, e necesar de timpuriu să îți faci toate testele necesare pentru a depista problemele. Pentru cancerul de sân, mamografii se fac începând cu vârsta de 40 de ani, iar pentru cancerul de colon se fac colonoscopii la fiecare 10 ani, începând cu vârsta de 50. Pentru cancerul ovarian este recomandat testul Papa-Nicolau cel puţin o dată pe an, începând cu vârsta de 25 de ani.

Depresia – riscul de a suferi de depresie este cu 40% mai mare în cazul celor care au unul dintre părinţi  diagnosticaţi cu această tulburare. Dar aici e vorba mai mult despre o predispoziție, decât despre o moştenire genetică.

Bolile de inimă – dacă mama ta a dezvoltat o boală de inimă până la 65 de ani (sau tatăl înainte de 50 de ani), ai un risc cu 25-50% mai mare de a te confrunta cu aceeaşi boală. Însă doar jumătate dintre bolile cardiovasculare au cauze genetice, celelalte sunt influenţate de greutate, dietă, sedentarism.

Carii şi afecţiuni ale gingiilor – dacă mama ta are boli cu gingiile, cel mai probabil le vei avea și tu. În partea ce ține de dantură, factorii genetici contează într-un procent de peste 45%. Parodontoza este într-un procent de 30% ereditară, de aceea igiena orală e și mai importantă în caz că părinții tăi au această prblemă. Periază dinții de cel puțin două ori zi, folosește aţa dentară zilnic şi mergi frecvent la stomatolog.

Diabet – diabetul zaharat de tip 1 este cel mai des pus pe seama moștenirii genetice și  nu există vreo modalitate de a-l preveni. Tipul 2 ar putea fi prevenit prin menținerea unei greutăți corporale adecvate și prin combaterea sedentarismului. Dacă dezvolți un diabet zaharat în timpul sarcinii, asta nu înseamnă că riscul de a transmite boala copilului crește. Dacă ai diabet zaharat de tip 2 și dorești să diminuezi riscul ca și copii tăi să dezvolte aceasta boală când vor fi maturi este bine să-i înveți de mici să ducă un stil de viață cât se poate de sănătos.

Osteoporoza – dacă unul dintre părinții tăi au o densitate osoasă scăzută, riscul de a face osteoporoză este mai sporit. Sunt și alţi factori care cresc riscul, cum ar fi viaţa sedentară, consumul excesiv de alcool şi tutun, carenţa de calciu şi vitamina D, tratamentele cu corticolsteroizi, menopauza precoce şi greutate corporală redusă.

Sănătatea e scumpă, mai scumpă decât orice. Aveți grijă să nu-i apreciați valoarea abia atunci când nu o veți mai avea! 

Fiți frumoase pe din afară, pe dinăuntru și simțiți la justa valoare fiecare clipă din viața voastră!

logo

LadyLike Logo

Facebook Ladylike

_MG_0440

Instagram Daniela

Anunțuri

Comentariile nu sunt permise.